Εκκενώσεις Βόθρων

για όλη την Αθήνα & την Αττική !!!

O άνθρωπος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης, με την οποία συνδέεται άρρηκτα στην προσπάθειά του για επιβίωση εξασφαλίζοντας τροφή, κατοικία και ένδυση από τη σχέση του μαζί της. Η φύση δεν αποτελεί μόνο τροφό του ανθρώπου, αλλά και παιδαγωγό, πολύτιμο δάσκαλο και πηγή plimiresέμπνευσης για αυτόν. Από τις πρώτες ύλες που του προσφέρει απλόχερα η φύση ο άνθρωπος μπόρεσε να δημιουργήσει τον υλικό πολιτισμό, ενώ μέσα από την παρατήρηση των φυσικών φαινομένων κατόρθωσε να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά της και να δημιουργήσει τον επιστημονικό λόγο. Η απομίμηση του φυσικού κάλλους οδήγησε στην ανάπτυξη της Τέχνης και στα καλλιτεχνικά δημιουργήματα που παραμένουν απαράμιλλα μέχρι και σήμερα.

Αν και η προσφορά της φύσης είναι αναντίλεκτη, ο σύγχρονος άνθρωπος επιχειρεί τα τελευταία χρόνια μια αλόγιστη οικολογική παρέμβαση με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους και την απομύζηση κάθε φυσικού πόρου αδιαφορώντας για τις συνέπειες της καταστροφικής του επέμβασης στη φύση. Οι προβλέψεις των επιστημόνων για τον πλανήτη Γη που φαίνεται ακατοίκητος στο προσεχές μέλλον ξεπερνούν κάθε φαντασία και αποδεικνύονται προφητικές.  

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους, η τρύπα του όζοντος, η όξινη βροχή αποτελούν μερικές μόνο διαστάσεις των παρεμβάσεών του, που καθίστανται απειλητικές για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Η ύβρις αυτή, η αλαζονική συμπεριφορά του ανθρώπου, προκαλεί την μανία της οργισμένης μητέρας – φύσης που κατά το σχήμα «ύβρις - τίσις - νέμεσις» της αρχαίας τραγωδίας ξεσπά φρενιασμένη ενάντια στο παιδί της μετατρέποντας το θύτη σε θύμα και προκαλώντας ένα νέο κατακλυσμό που απειλεί το ανθρώπινο είδος.

Κάθε χρόνο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα απειλούν κατοικημένες περιοχές και κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές. Οι πλημμύρες που προκαλούνται από την αποψίλωση και την καταστροφή των δασών, την τσιμεντοποίηση και την άναρχη δόμηση στις μεγάλες πόλεις, την αύξηση των βροχοπτώσεων λόγω κλιματικών μεταβολών και την αύξηση της θερμοκρασίας απασχολούν έντονα τις αρχές και την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου των Αθηνών οι πλημμύρες οφείλονται στην εκτεταμένη τσιμεντοποίηση και ασφαλτόστρωση των μεγάλων πόλεων, που παρεμποδίζουν την απορρόφηση του νερού από το έδαφος. Όπως τονίζει στην εφημερίδα «Έθνος», εξαιτίας του φαινομένου των ξαφνικών βροχοπτώσεων και των έντονων νεροποντών σημειώνονται αρκετά συχνά στον ελλαδικό χώρο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα γεωγραφικά εστιασμένα.

Κάθε χρόνο δεκάδες χωριά, πόλεις, αλλά και κατοικημένες περιοχές πλήττονται από τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ οι υλικές καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις καθιστούν απαραίτητη την συνδρομή της πυροσβεστικής και ιδίως των εταιριών που ειδικεύονται στις εκκενώσεις βόθρων και τις αντλήσεις υδάτων.

Η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας στην προσπάθειά της να αμβλύνει τις συνέπειες από τα ξεσπάσματα της οργισμένης φύσης συνιστά στους πολίτες να ελέγχουν τα φρεάτια και τις υδρορροές, προκειμένου να σιγουρευτούν πως δεν είναι φραγμένα. Στην περίπτωση που παρατηρούνται προβλήματα στο αποχετευτικό δίκτυο, η επικουρική παρέμβαση των εδικών εταιρειών αποφράξεων βόθρων είναι απαραίτητη για την αποφυγή περεταίρω προβλημάτων. Η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας προτείνει επίσης στους πολίτες την άσκοπη αποφυγή των μετακινήσεων, ενώ απαγορεύει την παραμονή σε υπόγειους χώρους, οι οποίοι είναι σκόπιμο να εκκενώνονται άμεσα σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων.

Αυστηρότατες είναι οι υποδείξεις της για όσους βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης. Οι πολίτες καλούνται να μη διασχίσουν δρόμους ή χείμαρρους, να αποφύγουν την επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια και να μη διστάσουν να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους σε περίπτωση κινδύνου, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να παρασυρθεί από νερά της καταιγίδας εγκλωβίζοντας τον οδηγό και τους επιβάτες του.

Η ασφαλής επιστροφή σε κλειστούς χώρους, οικίες και χώρους εργασίας, μετά το τέλος της θεομηνίας κρίνεται απαραίτητη, ενώ σκόπιμο είναι να προηγηθεί έλεγχος στο ηλεκτρικό δίκτυο και στο δίκτυο ύδρευσης για την αποφυγή απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, παίρνοντας τις κατάλληλες προφυλάξεις και κάνοντας προληπτικούς ελέγχους στο αποχετευτικό μας δίκτυο με τη συνδρομή των εταιριών αποφράξεων - εκκενώσεων βόθρων μπορούμε να αποφύγουμε δυσάρεστα συμβάντα και να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά θύματα!

Αλλά και η καλλιέργεια των αξιών της αειφορικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, η δασοπροστασία και η διαφύλαξη των δασικών οικοσυστημάτων μας, η δημιουργία πάρκων και εστιών πρασίνου στις μεγάλες πόλεις και κυρίως η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μπορούν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς του ανθρώπου με τη μητέρα-φύση βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής μας και αποτρέποντας –αν δεν είναι πλέον αργά- την ενδεχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή του πλανήτη Γη.